Welkom bij Schoonbroek Leeft ! het eigenzinnige dorpsfestival.

Editie 2022

  • Schoonbroek Leeft (251)-2.jpg
  • Schoonbroek Leeft (80).jpg
  • Schoonbroek Leeft (95).jpg
  • Schoonbroek Leeft (5).jpg
  • Schoonbroek Leeft (109).jpg
  • Schoonbroek Leeft (111).jpg

Affiche

Programma Boekje

Foto Albums

Editie 2022

Artiesten

De bandnaam verraadt al veel. Ze spelen met 3 en Diego is den Don aka de frontman aka bezieler van de groep. Deze Italiaanse rockabilly band speelt eigen nummers die klinken als een mix van klassieke rockabilly, sixties country met wat honky tonk ertussen. (We moesten zelf ook opzoeken wat honky tonk betekent en Wikipedia wist ons te vertellen dat dit eigenlijk ‘bewust spelen op een valse piano in combinatie met een uitbundige drinksfeer’ betekent. Klinkt als iets voor op Schoonbroek Leeft!). Ze speelden ondermeer al in Texas waar ze genomineerd waren voor beste Rockabilly band op de Ameripolitan Awards. Dit is een Amerikaanse award die country muziek hoog in het vaandel draagt. De dansbare muziek van deze driekoppige band gaat de avond zonder twijfel onmiddellijk in vuur en vlam zetten! Ahja, en aka betekent ‘also known as’ oftewel ‘ook gekend als’ in’t Nederlands.

Je m’en sex please, vreemde naam zult u denken… awel dat denken wij ook! Deze vierkoppige Gentse band typeert zich graag als een garagerock band. Hiermee bedoelen ze een ongepolijste vorm van rockmuziek, soms neigend naar protopunk, punk of indierock. Je m’en sex please laat je de vergeten rock-‘n-roll terug ervaren zoals het zou moeten, namelijk: loeihard, bloedheet van de adrenaline die door je aders brandt en nat van de zwetende lijven. Of zoals een dronken fan het mooi verwoordde: “Dankzij jullie mocht ik nog eens mijn neus in iemans natte, harige, warme oksel steken. Merci!” Verwacht u aan lederen broeken, heel wat liters bier en vrij tot behoorlijk goede garagerock. En blijkbaar zijn ze ook nog wa sympathiek ook! Kan nie mis lopen en al zeker nie als starter op zaterdagavond!   

ze zeskoppige groep gaat zaterdagavond met een zware knal afsluiten! Ze brengen een spetterend feest met een romantische ondertoon, waar mannen niet kwaad op kunnen zijn en vrouwen voor smelten, al zeggen ze het zelf. Je hoort het, de mannen van Dynamo Zjosss winden er geen doekjes rond. Op zaterdag 14 mei moet en zal er gefeest worden! Is het niet de zwoele stem van de overenthousiaste zanger, dan doet een gepeperde gitaar, charmante contrabas, aangename accordeon of verfrissende viool uw dansbenen wel jeuken. Ze hebben met hun geimproviseerde folkpop al op festivals gestaan zoals Mano Mundo en Fiesta Mundial, maar dit jaar mogen ze hun kunsten eens komen showen op ons eigenste Schoonbroek Leeft! Ze zijn klaar om het kot af te breken! Hopelijk niet te hard, want anders gaan we nogal wa opkuiswerk hebben voor het te zondag allemaal schonekes te laten beginnen. Smeert uw keel en placeert een danske zaterdagavond met Dynamo Zjosss!

2 Britten lopen na de Brexit in Schoonbroek een café binnen. Het lijkt het begin van een slechte mop, maar tijdens Schoonbroek Leeft blijkt het de harde realiteit. De Britten Garaghty en Thom brengen een zeer energieke circus/comedy-show naar de Pastorie. De twee anciens in het straattheatergebeuren jongleren er op los, maar improviseren tegelijkertijd ook met van alles dat in hun opkomt. Deze meeslepende mix zorgt er voor dat ze een show  brengen vol gestructureerde chaos. Ze hebben de hele wereld al gezien van Libanon tot Zwitserland om uiteindelijk in Schoonbroek terecht te komen. Garaghty heeft naast zijn job als straattheatermaker, ook nog een acteercarriere achter de kiezen! Zo vertolkt hij naar eigen zeggen een buikdansende orang oetan op Egyptische TV, samen met David Attenbourough een dinosaurus op BBC en heeft hij in 2 verschillende Star Wars films meegespeeld. Thom is dan weer groot geworden met het circus. Op zijn vierde liep hij weg van huis om terecht te komen in circus ‘Space’ te London waar hij zijn carrière met glans startte. Verwacht jullie aan geroep en getier, gejongleer en ge-eenwieler, gelach en gebrul. Kortom, Street Comedy is een straattheater voor jong en oud. Komt dat zien, komt dat zien!  

Tommeke, Tommeke, Tommeke wat doe je nu? We horen het Michel Wuyts nog steeds vol ongeloof roepen en de wielerlegende komt zondag terug tot leven met Radio Mano Sport. Niet Michel en Jose, maar wel Martial en Noël brengen live sportverslaggeving op Schoonbroek Leeft. De krakende vinylplaten, jingles à la ‘Rodaniaaaaaa’ en zelfs reclameboodschappen maken het live radioprogramma helemaal compleet. Je moet zelfs niet van je stoel om Martial en Noël tegen het lijf te lopen, ze komen naar jullie toe!

We starten den avond met een band die ons een brede waaier van rock- en metalcovers gaat aanbieden gaande van Neil Young tot Motörhead en dit met een Schoonbroeks kantje! Een van de bandleden is namelijk gehuisvest in Schoonbroek. De coverband uit de Stille Kempen blies al meerdere malen café- en tentdaken eraf en dit jaar is het de beurt aan het dak van de gemeentelijke Kiosk! Merci voor het in bruikleen mogen nemen van het podium, gemeente Retie! Voor zij die soms in den Heracles passeren, kan je de band al eens aan het werk gezien hebben. Tijdens het typen van dit tekstje zijn geen drumsticks gebroken, maar we kunnen niet beloven dat dat niet het geval zal zijn op zondag 15 mei! Rock on!

Ska, reggae en andere dansbare muziek recht vanuit de droge Kempense zandbodem. Moodcollector voorziet het allemaal! Om dat droge wat weg te spoelen speelt deze groep heel wat catchy, tropische, zelfgemaakte nummers. Combineer dit samen met een vers getapt pintje en ne goeien hamburger met curry ketchup, mosterd, mayonaise en gebakken ajuin en de avond kan niet meer stuk! De eventuele wolken zullen plaats maken voor de Jamaicaanse zon eens Moodcollector de eerste noten van hun opzwepende ska en reggae op ons los laat. Stilstaan is hier geen optie en achteruit gaan al zeker niet! Zoals Moodcollector het zelf graag verwoordt: Keep on Skanking! We zijn er zeker van dat dat zal gebeuren

Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid. Voor de leken onder ons zouden het zomaar inwoners van Schoonbroek kunnen zijn. De vreemde buurman waar je dagelijks eens vriendelijk naar lacht, de cafebaas van t’ Hoekske of Bikoro waar je wat verlegen een pint bestelt, de toevallige passant waar je de weg naar de Pastorie aan vraagt,… het zou allemaal kunnen hier in Schoonbroek. Echter, voeg de eerste vier letters van de voornamen samen en je krijgt ABBA. We horen jullie al denken, ‘just, das een band van de jaren 80 zeker’. Klopt! En we zorgen er met Schoonbroek Leeft voor dat deze band terug tot leven gewekt wordt met behulp van onze Zweedse vrienden van A-Fever!

 

Gimme, Gimme, Gimme maar A-Fever voor af te sluiten op zondag! Het is een van de beste tribute bands uit Europa die 40 jaar na de Zweedse wereldhits de nummers nieuw leven in blazen. A-Fever onderscheidt zich door de prachtige, handgemaakte kostuums, de sfeervolle podiumsetting inclusief witte vleugel op het podium en de adembenemende stemmen van de Zweedse zangeressen die niet te onderscheiden zijn van de echte ABBA-dames. Dit alles zal er voor zorgen dat we maandagmorgend een onvergetelijke editie van Schoonbroek Leeft achter onze kiezen hebben in combinatie met een al even onvergetelijke dafalgan.